Oplev hygge, historie og rædsel i Krakow

22 juni 2019 Søren Black
Oplev hygge, historie og rædsel i Krakow

Få byer kan som Krakow i Polen byde på hygge, historie og et vidne om menneskets ugerninger.

Et besøg i Krakow er meget mere end et besøg i Auschwitz. Men naturligvis kommer man ikke udenom, at dette uhyrlige sted, som helt berettiget er blevet kaldt helvede på jord, ligger i køreafstand af Krakow. Men byen Krakow, der er Polens næststørste by, byder heldigvis også på mere fredelige oplevelser. Den gamle kongeby har nemlig en fantastisk historisk bydel, som man med fordel kan bruge mange timer på at spadsere rundt i. I de gamle hyggelige gader findes et væld af restauranter og cafeer, hvor der altid er et utroligt liv af tilrejsende turister. Midt i byen findes det imponerende kongeslot Wawel, der med sin storhed og pragt vidner om, at Krakow var Polens hovedstad indtil 1596. Slottet er så populær en turistattraktion, at det er nødvendigt at bestille billetter hjemmefra, hvis man ønsker at se det indefra.

Gå i Schindlers fodspor

Nazisternes indtog i Polen i 1939 har også sat sine spor i selve Krakow. I bydelen Podgorze lå den jødiske ghetto fra 1941 til 1943. Her blev jøderne samlet, inden de blev sendt videre til deres endeligt i Auschwitz. I Krakow er der også åbnet et populært museum i den bygning, som Oscar Schindler havde sin velkendte fabrik i. Har man set filmen Schindlers Liste, vil man med stor sandsynlighed få meget ud af et besøg her.

Udryddelsesfabrik tiltrækker mange

Og så er der selvfølgelig koncentrationslejren Auschwitz, som paradoksalt nok, er byens største attraktion. Når man går rundt i Krakow, ser man alle vegne lokale guider, som tilbyder ture ud til Auschwitz. Den berygtede koncentrationslejr ligger 75 kilometer fra Krakow, og tiltrækker med sin gru og rædsel hvert år, i tusindvis af turister. Men her er der ikke tale om en splatterfilm, men om et sted der vidner om et ekstremt koldblodigt folkemord, der alene på dette sted betød drab på omkring en million jøder. Auschwitz er blevet kendt som menneskehedens mest brutale udryddelsesfabrik, og det er derfor stedet, man forlader oplyst, trist og dybt berørt.

Flere Nyheder